Parafia Zmartwychwstania Pańskiego w Krakowie – Woli Duchackiej

10:00  19:30
   - dzień powszedni:

Uwaga

Folder doesn't exist or doesn't contain any images

Umowa o dzieło - zgłoszenie ZUS 2021 - Dzieło - Zatrudnienie - Infor.pl

Sprawozdanie Proboszcza – Rok 2020

Parafia Zmartwychwstania Pańskiego powstała w 1948 roku. Obecnie liczy
ponad 13.000 parafian i rozwija się liczebnie w związku z wciąż powstającą nową zabudową mieszkalną. Kościół wybudowany w latach 1975 – 89, został konsekrowany 28 czerwca 1989 roku. Od początku powstania parafii posługę duszpasterską pełni tu Zgromadzenie Zmartwychwstania Pana Naszego Jezusa Chrystusa. Zespół duszpasterski od września stanowią:  o. Bartłomiej Gzella CR – proboszcz i przełożony domu zakonnego, o. Szymon Zaniewski CR - wikariusz. W domu zakonnym są jeszcze o. Grzegorz Wiśniewski CR, o. Stanisław Landzwojczak CR, o. Marek Tomski CR oraz o. Maciej Gawlik CR. Na terenie parafii znajduje się dom zakonny Sióstr Zmartwychwstanek oraz Przytulisko św. Brata Alberta dla kobiet, prowadzone przez Siostry Albertynki.

Rok 2020 przeżywany był w Kościele pod hasłem „Wielka Tajemnica Wiary”.

Niewiele wskazywało na to, jak bardzo różny od poprzednich lat będzie ten rok 2020.

Rozpoczęliśmy go od duszpasterskich odwiedzin w domach naszych parafian. Już po raz kolejny kolęda „od drzwi do drzwi” odbywa się tylko w części parafii. Odwiedzamy oczywiście wszystkich, którzy wyrażą wolę spotkania i błogosławieństwa domostw, choć odwiedziny na zaproszenia, możliwe są dopiero w miesiącu lutym.  To znak czasu i wyraźnie powiększającej się liczby mieszkańców parafii.

Styczeń to też radosne prezentacje jasełkowych przedstawień w wykonaniu dzieci i młodzieży ze szkół z terenu parafii. Barwny korowód dzieci w święto Trzech Króli wpisał się już w tradycję świętowania tego dnia w naszej parafii. Kończąc miesiąc styczeń gościliśmy o. Michała Szlachciaka, zmartwychwstańca, misjonarz z Bułgarii, którego odwiedziny są zawsze okazją do wsparcia misjonarza. „Kolędowanie z Nową Orawą” hucznie zakończyło czas świętowania Bożego Narodzenia w naszej wspólnocie parafialnej. Bawiąc się na Balu Karnawałowym wraz z Paniami z Przytuliska dla Bezdomnych Kobiet nawet nie przypuszczaliśmy, że na długo trzeba nam będzie zapomnieć o takich radościach.

Wchodząc w okres zwykły w liturgii, gościliśmy Siostry Zmartwychwstanki z Mocarzewa, organizujące „Dom dla Mocarzy”, osób z niepełnosprawnością. Udało nam się jeszcze zorganizować „Dzień chorych” nie przypuszczając, że to dla wielu osób będzie jedno z ostatnich wyjść „bez lęk” z własnego domostwa.  Ostatnim „rzutem na taśmę” odbyły się rekolekcje dla kandydatów do bierzmowania „Droga do prawdy” oraz rekolekcje dla rodzin „Dialog w małżeństwie i w rodzinie”. Rekolekcje szkolne, które w tym roku prowadził o. Robert Rapińczuk CR zostały przerwane decyzją o wstrzymaniu zajęć szkolnych z powodu epidemii koronawirusa. Rozpoczęte przygotowania do kanonicznej wizytacji biskupiej w parafii oraz sakramentu bierzmowania zostały odłożone w czasie na jesień.

Zakazy, obostrzenia, dystans, dezynfekcja i maseczki stały się z dnia na dzień naszą „nową normalnością”. Parafialne rekolekcje prowadzone przez o. Mikołaja Lipitaka CR ze Lwowa, przy niewielkiej liczbie uczestników w kościele, były transmitowane przez www.radiostudnia.pl. Niebawem dołączyły też transmisje na facebooku i kanale youtube.

Dekret naszego metropolity z dnia 12.03.2020 r. wprowadził dyspensę od niedzielnego i świątecznego obowiązku uczestnictwa we Mszy Świętej. Nasz Wielki Post to trudne doświadczenie „liturgicznej pustyni” zakończone Triduum Sacrum bez możliwości udziału wiernych w kościele. Schola i jednocześnie jedyni uczestnicy liturgii na żywo oraz księża przy pustym kościele w najważniejszym dniu roku liturgicznego…widok nie do zapomnienia.

Przeorganizowaliśmy okoliczności co do miejsca spowiedzi (by ułatwić zachowanie dystansu i jednocześnie tajemnicy spowiedzi). Zasady dezynfekcji i komunia św. na rękę znalazły zrozumienie u dużej części parafian.

Majowe nabożeństwa, szczególnie te na świeżym powietrzu przy kapliczkach, dodawały nam otuchy w przetrwaniu ciężkich dni. Uroczystość I-szej komunii w maju była niemożliwa do zorganizowania. Część rodzin zdecydowała się na „Indywidualną I-szą komunię”, część zaś poczekała na koniec września.

Większość grup i wspólnot zawiesiła spotkania. Niektórzy, jak „Święta Marta” czy Kręgi Rodzin Domowego Kościoła próbowali swoich siłę w internetowych formach komunikacji.

W Uroczystość Zesłania Ducha Świętego zostały zniesione limity uczestników liturgii. Procesja w Boże Ciało, skromniejsza i krótsza niż zwykle, jednak się odbyła. Arcybiskup zapraszał do licznego uczestnictwa w Centralnej Procesji Bożego Ciała z Wawelu na Rynek Główny.

4 lipca, nie bez przeszkód, przyjął święcenia kapłańskie o. Szymon Zaniewski CR, nowy wikariusz w naszej parafii. O. Sebastian Habowski CR został mianowany proboszczem w Parafii św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Krokowej.

Po wakacjach, od 1 września dzieci wróciły do nauczania w szkołach. Wznowiliśmy przygotowania do I-szej komunii by udzielić jej ostatniej grupie dzieci na koniec września. Odpustowa Uroczystość Matki Boskiej Bolesnej, pod przewodnictwem o. Macie Sasiaka CR odbyła się „prawie normalnie”. XX Dzień Papieski był ostatnią niedzielą przypominającą, że może być prawie spokojnie. W tym czasie zdążyliśmy przeżyć Wizytację Prowincjalną w naszym domu zakonnym przeprowadzoną osobiście przez o. Krzysztofa Swóła CR, prowincjała Polskiej Prowincji Zmartwychwstańców. Od 18 października ponowne obostrzenia co do ilości osób w kościołach, nowa dyspensa obowiązująca do odwołania. Życie parafialne ponownie zamarło. Zmieniały się tylko kolory stref epidemii by na koniec, w Uroczystość Wszystkich Świętych, zdecydować o zamknięci cmentarzy dla odwiedzających groby bliskich. Trudny czas.

Rozpoczynając Adwent wyglądaliśmy z utęsknieniem Bożego Narodzenia. Adwentowe rekolekcje poprowadził o. Marcin Grec OFM Cap. Całość transmitowaliśmy w mediach parafialnych. Adwentowa akcja Zespołu Charytatywnego „Kosz Pomocy” została bardzo hojnie wsparta przez parafian. Konkurs szopki krakowskiej i w tym roku odbyły się, choć z minimalnym udziałem publiczności, a wystawa towarzyszy nam w czasie Bożego Narodzenia w kościele.

Tegoroczne odwiedziny kolędowe będą miały formę spotkań małych grup parafian (do 40 osób) w kościele. Próbujemy odnaleźć się w nowej sytuacji i nie tracimy nadziei. Dziękujemy za wszelkie wsparcie, dobre słowo i wsparcie materialne parafii w tym niełatwym dla nas wszystkich czasie.

Niewiele z planów inwestycyjno remontowych udało się przeprowadzić w tym niełatwym roku. Zakończyliśmy prace kamieniarskie na chórze kościelnym. Tym samym pozostało jeszcze zamontowanie ostatnich szyb witrażowych w oknach po prawej stronie kościoła (przygotowane szkło już czeka na lepszą pogodę i montaż). Przygotowaliśmy fundamenty pod podjazd dla niepełnosprawnych i wózków. Czekamy na lepsze czasy.

Statystyka Parafii Zmartwychwstania Pańskiego w roku 2020

Chrzty

Śluby

Zapowiedzi przedślubne